01:26 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Evropska komisija pozvala je vlasti Crne Gore da provere i daju kredibilne odgovore na navode o proneveri sredstava dobijenih od Evropske unije.

  Prethodno je potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio da je otkrivena pronevera više od miliona evra u vezi sa postavljanjem video-nadzora na graničnim prelazima, a da je reč o sredstvima dobijenim od EU za direktnu podršku budžetu, prenosi Tanjug.

  U Briselu navode da je Evropska unija obezbedila ta sredstva kroz Program budžetske podrške kako bi podržala Crnu Goru u unapređivanju upravljanja svojim granicama.

  Dodaje se da su u pitanju bespovratna finansijska sredstva „kojima Crna Gora nezavisno upravlja“, kao i da je „država u celosti odgovorna za upravljanje nabavkama“ u skladu sa zakonima.

  „EU ne nadgleda korišćenje tih sredstava, već procenjuje napredak u sprovođenju Akcionog plana države za unapređenje bezbednosti na granicama, prema dogovorenim merilima. Budžetska podrška je dovela do značajnog napretka u sektoru integrisanog upravljanja granicama“, zaključuje se u saopštenju Komisije.

  Abazović je u svojoj objavi o proneveri novca naveo da su granični prelazi Crne Gore godinu i po dana bili bez video-nadzora, a da je kontrola nadzora granica data firmi koja nije iz Crne Gore.

  Tagovi:
  Evropska komisija, pronevera, Crna Gora, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga