08:31 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Ruski fond za direktne investicije, proizvođač „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vakcine, potpisao je prekjuče ugovor sa Vladom Crne Gore i najmanje 5.000 doza stići će u zemlju do kraja februara.

  To je „Vijestima“ juče potvrdio član pregovaračkog tima za nabavku ove vakcine, prof. dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi. On je pojasnio da se Crna Gora nalazi na spisku zemalja koje će u februaru dobiti vakcinu, ponovivši da će 50.000 doza biti transportovano u tranšama tokom prvog kvartala ove godine – do kraja marta.

  Crnogorski Institut za lekove i medicinska sredstva (CINMED) u ponedeljak je izdao saglasnost za uvoz vakcine „Sinofarm“.

  To je urađeno na osnovu Zakona o lekovima, prema kojem se saglasnost za uvoz leka koji nije registrovan u Crnoj Gori može izdati za medicinski opravdane potrebe, između ostalog, i u slučaju epidemija.

  Iz Vlade je juče saopšteno da je Kina zvanično odobrila donaciju od 30.000 doza „Sinofarm“ vakcine, koja uskoro treba da stigne.

  Kazali su da je Kina, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u toj državi u odnosu na brojnost njenog stanovništva, odlučila da nakon direktnog kontakta crnogorske Vlade, odobri Crnoj Gori tu količinu vakcina.

  „Imajući u vidu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, delimo sa javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije“, kaže se u saopštenju.

  Iz Vlade su kazali da je donacija Kine Crnoj Gori i međusobni odnos između dve zemlje od početka pandemije još jedna potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva država i dva naroda.

  „Ovakav način dobijanja vakcine takođe potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom, jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne sme biti ugrožen“, piše u saopštenju.

  Ambasada SAD donira aparate

  Američka ambasada donirala je medicinske aparate Opštoj bolnici Bar, a narednih dana donacije iste vrednosti i sadržaja biće uručene opštim bolnicama u Pljevljima, Bijelom Polju i Beranama, ukupne vrednosti od oko 80 hiljada dolara, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

  Donaciju, koju čine EKG aparat i četiri monitora, u ime crnogorskog zdravstvenog sistema, primio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Veljo Čađenović, koji je zahvalio američkom narodu.

  Tagovi:
  Rusija, Crna Gora, vakcine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga