09:45 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 471
  Pratite nas

  Prava hajka pokrenuta je na krivolovce u Crnoj Gori posle slučaja ubistva mečke, koja se sa mečićima pojavila u Beranama. Krivolovci su prethodnih dana ubili i sovu ušaru u Podgorici, srnu sa lanetom, dva beloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske.

  Povodom aktuelnog problema krivolova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima sazvao je hitni sastanak sa predstavnicima udruženjima lovaca i nevladinih organizacija. Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima.

  Kako je iz Ministarstva saopšteno, sa sastanka je poručeno da je neophodno pristupiti sistematskom rešavanju problema krivolova u Crnoj Gori, prenose podgoričke „Vijesti“.

  „Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeće sve neophodne mere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nisu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini“, navode iz Ministarstva.

  Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

  Na sastanku je, kako se navodi, dogovoreno da se krene sa sistematskim rešavanjem problema, kroz analizu i primenu zakona, u cilju iznalaženja rešenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

  „U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo će raditi na rešavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi“, saopšteno je.

  Stijović je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namene...

  „Aktivno će se raditi i na podizanju svesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu“, navode iz crnogorskog Ministarstva.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, krivolov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga