00:31 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 721
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da svaka promena ustavne materije u BiH podrazumeva prethodni sporazum strana u Dejtonskom sporazumu, a to primarno znači Republike Srpske i Federacije BiH.

  „Kada se mi dogovorimo, onda se može ići u raspravu. Nikakve druge inicijative nisu predviđene, niti ćemo mi biti u tome“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući inicijativu koju je nekoliko nevladinih organizacija iz regiona uputilo Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u vezi sa promenom Ustava BiH.

  Dodik je napomenuo da OHR nije nadležan za ovo pitanje i da je nezakoniti rad visokih predstavnika išao za tim da nametne zakone, a onda pribavi saglasnost lokalnih parlamenata da te zakone potvrde.

  „Visoki predstavnik je samo nadležan za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i ništa više. Čak ni Pedi Ešdaun nije smeo ući u ustavnu materiju Ustava BiH. Oni su to zaobilazno nešto menjali, ali nije smeo da uđe u intervenciju jer to nije bila njegova nadležnost“, kazao je Dodik.

  Dodik je istakao da padaju u vodu sva velika očekivanja da će sada međunarodna zajednica, kako je rekao, to nešto poravnati i kako će eliminisati Republiku Srpsku, preneo je portal RTRS, pozivajući se na Srnu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Republika Srpska, BiH, Ustav, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga