11:50 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  31249
  Pratite nas

  Projekat „Vrtovi svetla“ u Zagrebu je veliki poduhvat koji stavlja naglasak na zelenilo i parkove, a zamišljen je tako da između zgrada nema saobraćajnica.

  Nakon uklanjanja postojećih objekata i pripremnih radova, počela je prva faza realizacije projekta „Vrtovi svetla“, koji će revitalizovati zonu u neposrednoj blizini Fabrike električnih sijalica i njen poznati toranj. Planirano je da prvi stanovi budu useljivi do kraja 2022. godine, a kompletan završetak projekta očekuje se do kraja 2024.

  „Naselje će se realizovati u nekoliko faza. U prvoj fazi, koja je u toku, planirana su 163 stana. Druga faza su dve susedne zgrade, povezane manjim poslovnim delom, zatim još dve zgrade u fazi četiri, a peta je faza uređenje nekadašnjeg industrijskog sklopa“, kaže Joško Mikulić, inženjer građevine i voditelj tog, 80 miliona evra vrednog projekta iz kompanije „MC i partneri divelopment“, prenosi B92.

  Dodaje da će se sledeća četiri meseca raditi iskopi i temelji za podzemne garaže, a zatim počinje sama gradnja objekata, tačnije prve dve stambene zgrade. Projekat „Vrtovi svetla“ stavlja naglasak na zelenilo i parkove, te je zamišljen tako da između zgrada nema saobraćajnica, nego su sva parking mesta u podzemnim garažama s ulazima iz Kornatske ulice.

  Povratak humanom stanovanju u zelenom okruženju, koristeći najnaprednije tehnike građenja i najnovija tehnološka dostignuća u projektovanju, kao i oprema stanova vrhunskim materijalima bila je nit vodilja u osmišljavanju ovog jedinstvenog projekta.

  Industrijski objekti, proizvodna hala i poznati toranj za ispitivanje sijalica čine središte stambenog kompleksa. Predviđena je prenamena u komercijalne sadržaje koji nadopunjuju savremeni život - osim dućana, kafića, pošte i banke, frizera i sličnog - tu će se nalaziti i prostori za teretanu i velnes.

  Investitori navode da je prodato ili rezervisano sedamdesetak od buduća 463 stana. Planovi stanova su fleksibilni te se u početnoj fazi gradnje i prodaje mogu modelirati prema željama kupaca, kao i odabir opreme stana ili, na primer, vrste grejanja.

  Zgrade se grade prema novim zakonskim propisima u gradnji, a reč je o građevinama gotovo nulte energije, odnosno vrlo visokih energetskih svojstava. To jednostavno znači da se što manje energije zimi troši na grejanje, a leti na hlađenje.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  ekologija, infrastruktura, izgradnja, Građevinarstvo, arhitektura, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga