16:05 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  62168
  Pratite nas

  Treba li Hrvatska da u trku za nabavku vakcina protiv korona virusa izađe iz okvira Evropske unije, pita zagrebački „Jutarnji list“ nakon konstatacije da se, kako navode, EU po drugi put tokom pandemije raspala po svim šavovima.

  Prvi put, podseća ovaj zagrebački dnevnik, nakon pojave virusa korona u Evropi, države su kaskadno zatvorile granice i svaka je počela da vodi svoju epidemiološku politiku. 

  Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vakcina kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država, kako navode, besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

  S obzirom na to da se, kako ističu, Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija, kao i da je 12 puta manje nego Izrael, a nemački ministar finansija već rekao da je strategija vakcinacije EK „total šit-šou“, a šefica Komisije hitno pokušava da mobilizuje sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače i priprema „novi evropski plan vakcinacija“, ali je jasno da će zbog pogrešnih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima.

  List primećuje da su verovatno najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike nabavke vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava da promoviše većina članica EU. 

  Tako je, podsećaju, mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju i sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

  Inače, ukazuje „Jutarnji“, Mađarska je jedna od zemalja sa istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

  I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast broja slučajeva zaraze, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas mogao da krene iz Dalmacije i proširi se ka severu i istoku.

  „Da li bi trebalo i mi (Hrvatska) u trku za vakcinama van EU okvira?“, pita stoga „Jutarnji list“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, vakcinacija, vakcina, vakcine, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga