05:46 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  84152
  Pratite nas

  Ideja o srpskoj hegemoniji na Balkanu i dalje postoji, tvrdi bugarski poslanik u EP i zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND Angel Džambaski.

  U svojim tvrdnjama on se oslanja na izjavu makedonskog igumana Bigorskog manastira Partenija za ukrajinsku televiziju „Religiozna pravda“.

  Prema rečima igumana, Makedonija je skoro čitav vek bila pod vlašću Beograda, zbog čega je, kako kaže, razumljivo prisustvo srpskih specijalnih službi u zemlji. Iguman tvrdi da te službe rade protiv toga da Makedonska pravoslavna crkva prizna Ohridsku arhiepiskopiju, a takođe nastoje da unište dobrosusedske odnose zemlje sa Bugarskom i Grčkom i suprotstavljaju se evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije.

  Bugarski zvaničnik je izrazio zadovoljstvo zbog pomenute izjave makedonskog igumana, rekavši da je to važno u aktuelnim uslovima, kada Makedonija retko govori pozitivno o Bugarskoj.

  „Ta izjava je dragocena i potvrđuje činjenicu da ideja o srpskoj hegemoniji na Balkanu i dalje postoji, kao i ideja o Velikosrpskoj crkvi“, napisao je Džambaski na Fejsbuku.

  Podsetimo, on je i ranije iznosio oštre komentare na račun uticaja Srbije u Severnoj Makedoniji. U januaru je kritikovao premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva koji je čestitao makedonskim Srbima Savindan.

  „Ne poznajem nijednog drugog premijera koji bi čestitao okupatorima i kolonizatorima sopstvene države“, rekao je tada Džambaski.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Bugarska, Srbija, Republika Severna Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga