11:39 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11532
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je specijalnom predstavniku Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjuu Palmeru rekao da BiH ne funkcioniše i da bi trebalo razmišljati o mirnom razlazu.

  „Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati“, izjavio je Dodik.

  Dodik je naveo i da je Palmeru preneo da se Republika Srpska protivi dolasku visokog predstavnika i da takav stav Srpske i njenih institucija mora da se poštuje.

  On je to rekao u završnoj reči na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila ocena rada visokog predstavnika, primena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, prenela je RTRS.

  Na posebnoj sednici skupštine brani se pravo Republike Srpske da se visoki predstavnik bira u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji definiše način njegovog izbora tako da se s time slože i da to traže zemlje potpisnice aneksa, među kojima je i Srpska, istakao je Dodik.

  Prethodno je i na Tviteru američke ambasade u BiH objavljeno da je Palmer telefonom razgovarao sa Dodikom o neophodnim reformama, uključujući i ograničene ustavne reforme kako bi bile rešene presude Evropskog suda za ljudska prava i ojačao izborni sistem kroz institucionalni proces Međuagencijske radne grupe konfigurisan da zadovolji standarde Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIRH).

  ​U saopštenju se navodi da ta radna grupa, prateći ODIHR i standarde OEBS-a, poziva lidere BiH, institucije, uključujući i Centralnu izbornu komisiju, kao i sve druge aktere, da postignu dogovor i parlamentu predlože ustavne reforme koje su neophodne za napredak na evropskom putu i omogućavaju izborni integritet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  visoki predstavnik u BiH, Metju Palmer, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga