04:25 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1057
  Pratite nas

  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocenio je da apelacija Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Ustavnom sudu BiH na republički Zakon o šumama, predstavlja politički atak na imovinu Srpske, s ciljem njenog razvlašćivanja i jačanja centralnih institucija BiH.

  „Ovde se preskače Ustavni sud Republike Srpske. Imamo situaciju da niko od parlamentaraca u Srpskoj iz reda bošnjačkog naroda ne reaguje na taj zakon u njegovoj proceduri donošenja u formi nacrta, javne rasprave i predloga“, rekao je Pašalić sinoć za ATV.

  Pašalić je dodao da niko u parlamentu Republike Srpske nije diskutovao da je to neki problem, već se, kako je rekao, nakon pola godine neko u Sarajevu setio da ulaže apelacije.

  On je objasnio da je problem za nekoga što je 52 odsto teritorije Republike Srpske šume, a vrednost šumskog zemljišta i drvnih sortimenata iznosi minimalno sedam milijardi konvertibilnih maraka, dok je, ako se tu uključi divljač i lovni turizam, taj broj mnogo veći.

  Pašalić je poručio da se sigurno neće desiti da Republika Srpska prepusti svoje šume nekom drugom.

  „Ovo može proizvesti krizu u BiH, kao što smo imali prošle godine nakon odluke Ustavnog suda BiH o pitanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske“, pojasnio je Pašalić.

  Pašalić je podsetio da su institucije Republike Srpske odmah reagovale, a na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske dogovoreno je da srpski predstavnici neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH.

  „Verujem da će se isto desiti u vezi apelacije na Zakon o šumama Republike Srpske, ako ne i mnogo radikalniji odgovor institucija Republike Srpske na osporavanje Zakona o šumama Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH“, istakao je Pašalić.

  Deo Kluba Bošnjaka iz Veća naroda Republike Srpske uputio je ranije apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traže utvrđivanje ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, podseća RTRS.

  Tagovi:
  Bošnjaci, zakon, šuma, RS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga