10:25 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Predstavnici kanadskog Ministarstva spoljnih poslova demantovali su medijske navode da je ta zemlja predložila Džosefa Ingrama za visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

  Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav je, naime, tim povodom pre dva dana ima sastanak sa predstavnicima vlade Kanade.

  Milisav je izjavi za RTRS rekao da je tom prilikom Dejvid Sprol, generalni direktor za Evropu, Evroaziju i Arktik kanadskog Ministarstva spoljnih poslova negirao da postoji zvanična kandidatura Kanade, kao države članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira.

  „Kanada nije istakla zvaničnu kandidaturu za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i vlada Kanade je sklona da podrži kandidaturu gospodina Kristijana Šmita za ovu poziciju ukoliko se po ovom pitanju postigne konsenzus članica Upravnog odbora“, rečeno je na sastanku.

  Ambasador Milisav je kanadskoj strani preneo da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus u vezi sa pitanjem potrebe daljeg nastavka postojanja Kancelarije visokog predstavnika, kao i da preovladava stav dva konstitutivna naroda da je vreme da se kancelarija visokog predstavnika zatvori i da sama Bosna i Hercegovina, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

  U tom kontekstu treba posmatrati i nedavne zaključke Narodne skupštine kao kao najvišeg zakonodavnog tela Republike Srpske, koji se u potpunosti pozivaju na dosledno poštovanje i primenu Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Sagovornici su se složili da je ovo značajna tema kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Kanadu kao članicu Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, te da će u budućnosti nastaviti razgovore o ovom kao i o drugim pitanjima unapređenja dobrih bilateralnih odnosa BiH i Kanade.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  BiH, RS, demanti, visoki predstavnik u BiH, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga