01:03 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1522
  Pratite nas

  Na lokalnim izborima u Nikšiću do 13 sati glasalo je 58 odsto upisanih birača, saopštio je predsednik Opštinske izborne komisije Rade Perišić.

  Istovremeno, Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopštava da je izlaznost bila 61,2 odsto.

  Glasanje se za sada odvija bez incidenata.

  ​​Početak glasanja na lokalnim izborima u Nikšiću kasnio je na dva biračka mesta, a posmatrači su već u prvom satu zabeležili nepravilnosti.

  Predsednik Opštinske izborne komisije Nikšić Rade Perišić izjavio je za TVCG da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta u Elektroprivredi Crne Gore i to zbog kamera.

  On je naveo da su bile uključene kamere i da je nakon intervencije OIK-a sistem nadzora kamerama ugašen, pa je jedno biračko mesto nastavilo da radi. Međutim, birački odbor na drugom biračkom mestu nije hteo da počne proces glasanja dok se kamere ne prekriju, iako su bile isključene iz sistema. Na prvom biračkom mestu kasnilo se oko 20 minuta, dok je na drugom biračkom mestu proces glasanja počeo nakon 45 minuta.

  ​Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopštio da je na biračkom mestu u OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ predsednik biračkog odbora koristio mobilni telefon, što je suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

  ​Takođe, na biračkom mestu 120 birač je naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio Zakona o izboru odbornika i poslanika.

  Kako prenose „Vijesti“, predsednik i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović jutros nije iskoristio biračko pravo jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog oštećenja na njoj.

  Davidović je rekao da će kasnije da glasa jer mora da ode u Podgoricu da uzme pasoš.

  Građani Nikšića biraju između četiri koalicije i dve partije:

  1. Koaliciona lista „Evropski tim za Nikšić“ koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko komitski savez (PKS)
  2. Narodni pokret — „Za vaskrsenje Nikšića“
  3. Socijaldemokratska partija Crne Gore „Srcem za Nikšić“
  4. Koalicija „Za budućnost Nikšića“, koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), pokret „Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada
  5. Koalicija „Crno na bijelo — Može Nikšić“ sastavljena od Saveza građana Civis, Bokeškog forum, Stranke pravde i pomirenja i nezavisnih intelektualaca
  6. Demokrate „Mir je naša nacija — Zaokruži slobodu“ i Građanski pokret „Ne damo Nikšić“, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i „Plenum 083“.

  Građani će svoje biračko pravo moći će da ostvare do 20 sati.

  Tagovi:
  Crna Gora, lokalni izbori, Nikšić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga