15:53 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2266
  Pratite nas

  Delegacijama udruženja ratnih veterana i boraca, Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, kao ni roditeljima i rodbini poginulih vojnika u NATO agresiji 1999. godine, nije dozvoljeno i ove godine da polože vence u podgoričkoj kasarni „Marko Miljanov“ i odaju počast stradalima”.

  Iz Demokratskog fronta je saopšteno da su iz „Udruženja boraca ratova od 1990“ i „Udruženja ratnih veterana prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore – Košare 1999“ bili prisutni njihovi predsednici Radan Nikolić i Ilija Mandić.

  Nikolić je naglasio da za ovakvo ponašanje Ministarstva odbrane Crne Gore, iza kojeg stoji premijer Krivokapić, nema zakonskog osnova i ovo je samo još jedan čin nastavka bahatog, nečasnog i diskriminatorskog odnosa prema borcima iz devedesetih i ataka na dostojanstvo palih boraca, koji su trasirali bivši premijer Duško Marković i njegov ministar odbrane Predrag Bošković, a nastavljaju da sprovode premijer Krivokapić i ministarka Injac.

  On navodi da ćutanje ministarstva na zahtev ministarki Injac za polaganje venaca u Danilovgradu i Maslinama baca još veću senku na celi događaj.

  „Bilo bi nam drago da zajedno sa nama venac položi predstavnik Ministarstva odbrane ili Vojske Crne Gore“, poručuu iz DF-a.

  Naglasili su da se ovde radi o civilizacijskom, komemorativnom, a ne političkom činu.

  U ime Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta poslanik ovog političkog saveza Radoš Zečević je istakao da ne postoje bilo kakve prepreke da se omogući odavanje pošte izgubljenim životima u NATO bombardovanju.

  On je kazao da spomenik u okviru kasarne, koji je podignut u čast palih boraca, predstavlja javno dobro i da je finansiran od boračkih udruženja.

  Pripadnici Vojske Crne Gore nisu pristali čak ni da sami polože vence na spomenik u kasarni, već su ostali na kapiji vojnog kompleksa.

  Ministarstvo odbrane je članstvom Crne Gore u NATO izgleda zaboravilo da je prva žrtva bombardovanja bila upravo u Danilovradu.

  Tada je poginuo devetnaestogodišnji vojnik Saša Stajić.

  „Crna Gora je ušla u NATO 2017. godine, a vlast u Crnoj Gori ima kolektivnu amneziju. Ne sećaju se žrtava, a današnja zabrana polaganja venaca je još jedan šamar svim građanima i nevinim žrtvama“, naveo je.

  Da neko nemačkom ambasadoru zabrani da položi vence na groblju nemačkim vojnicima u Podgorici nastao bi skandal, kaže Zečević i ističe da ovako žrtve SR Jugoslavije izgleda nisu vredne da im se oda počast, preneo je podgorički portal Borba.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  agresija NATO na SRJ, NATO bombardovanje, Demokratski front, NATO, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga