02:37 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  411121
  Pratite nas

  Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirm na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, "izgubio svoj legitimitet".

  Leposavić je to rekao u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika najuticajnije opozicione DPS Andrije Nikolića.

  Leposavić je rekao da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu nameru ili nisu, već da samo može da veruje sudijama iz Haga.

  „Bilo onima koji su glasali za ovakvu pravnu kvalifikaciju, bilo onima iz istog sudskog veća koji su o ovom pitanju dali ili izdvojeno ili posebno mišljenje“, precizirao je Leposavić.

  Istakao je da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim rečima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosmetu uništeni u tom sudu.

  Pritom, istakao je, da ne spori osećanja i uverenja Bošnjaka i muslimana koji, naveo je, "neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju", preneo je IN4S.

  Đukanović reagovao

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović danas je podsetio na svoju izjavu povodom 25. godišnjice zločina u Srebrenici da "sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”.

  On je na Tviteru postavio tekst obraćanja iz juna 2020, uz poruku: "Da se ne zaboravi".

  ​Đukanović je tada u obraćanju putem video-konferencije istakao da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je pre 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i da je ponosna na to.

  “Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti”, naveo je u govoru Đukanović.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga