15:59 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2980
  Pratite nas

  Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta, njih 16, podnelo je crnogorskom parlamentu Predlog zakona o zaštiti ćiriličnog pisma.

  U Predlogu se navodi da se pod zaštitom ćiriličnog pisma smatra ravnopravna upotreba ćirilice u radu državnih organa, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja.

  „Pod zaštitom ćiriličnog pisma podrazumeva se ravnopravna upotreba ćiriličnog pisma pri ispisivanju naziva mesta, naselja, ulica i trgova, naziva organa, organizacija i firmi…“, piše između ostalog u Predlogu, preneo je podgorički portal CdM.

  Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona obavljali bi nadležni za poslove uprave, prosvete, saobraćaja, urbanizma, stambeno komunalnih poslova, kulture i zdravstva.

  Za one koji bi prekršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 500 do 10.000 evra.

  Podnosioci Predloga zakona o zaštiti ćiriličnog pisma su u obrazloženju naveli da su nakon donošenja Ustava 2007. godine svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi, nazivi ulica u Crnoj Gori ispisani latinicom.

  „Ukoliko bi se nastavio ovakav trend napuštanja ćirilice nje bi u veoma kratkom vremenu naprosto nestalo sa ovog prostora što bi bio ne samo nedopustiv diskriminatorski čin prema onom delu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta nego i nezapamćenog anticivilizacijskog nasilja nad istorijom i kulturom Crne Gore“, piše između ostalog u obrazloženju.

  U Ustavu Crne Gore piše da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Demokratski front, ćirilica, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga