10:51 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2843
  Pratite nas

  Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i Specijalni predstavnik EU u BiH, pozvali su političare iz BiH da rade na napretku zemlje na evropskom putu i da se suzdrže od optužbi i spekulacija.

  Ovo saopštenje tumači se kao odgovor na pismo hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, upućeno Briselu, a povodom zahteva Zagreba da se na sledećem sastanku Saveta EU, u okviru debate o Zapadnom Balkanu posebno razgovara o situaciji u BiH, objavio je Tanjug.

  Komšić u svom pismu, na pet stanica, analizira situaciju u BiH, pri čemu se fokusira na ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

  „Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja nepotrebnih tenzija i da umesto toga usmere svoju pažnju na rad i konstruktivan dijalog koji su potrebni za pomeranje BiH na odabranom putu u EU“, navodi se u poruci ambasadora Kvinte i EU.

  Političari u BiH se pozivaju da u 2021. godini rade na rešavanju 14 prioriteta koje je identifikovala Evropska komisija kako bi zemlja mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

  „Transparentnost i inkluzivnost presudni su za sveobuhvatni uspeh, ali česti pokušaji lažnog predstavljanja ili narušavanja uloge i namere nekih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući EU i Sjedinjene Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese neophodne za povećanje demokratskog učešća, jačanje vladavina zakona, podstaknu ekonomsku konkurentnost i oporavak i vrate poverenje građana“, zaključuju predstavnici Kvinte i EU u BiH.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  EU, ambasadori, zemlje kvinte, Željko Komšić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga