02:19 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4758
  Pratite nas

  Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Krivičnog zakona po kojima se može zatvorom kazniti isticanje ustaških simbola.

  Izmene zakona predložila je vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Krivični zakon ugrađuje član kojim bi se zabranila javna upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, piše Jutarnji list.

  Inicijativu za izmenu krivičnog zakona dao je početkom ove godine Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

  Kako navodi Jutarnji list, ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti nov predlog izmena Krivičnog zakona, prenosi B92.

  U predlogu izmena zakona, u koje je taj list imao uvid, a u delu koji se tiče „Isticanja obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima“, stoji:

  „Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili četa, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine.“

  Tako se navodi i da ko to krivično delo počini putem štampanih ili elektroničkih medija ili kompjuterskih ili društvenih mreža, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine.

  A ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti takav materijal kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

  Tagovi:
  Hrvatski sabor, zatvorske kazne, kazna, četnici, ustaški pozdrav, Za dom spremni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga