02:55 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 772
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu i istakao da nije za promenu granica jer je „granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena međunarodnim sporazumom i definitivna i neće se menjati“.

  „Kao da je neko objavio rat u BiH, tako se polemika vodi, a u suštini razgovaralo se i razgovara o mogućnosti mirnog razlaza u BiH, što je jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu“, rekao je Dodik novinarima na poligonu „Pasuljanske livade“, gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao vežbi Vojske i policije „Odgovor 2021“.

  Dodik je naveo da lider SDA Bakir Izetbegović i njegov vokalbular idu za tim da Srbe u Republici Srpskoj i čitavoj BiH naziva agresorom, „a želeo bi da opet ostanu u BiH kako bi se `iskijavao` na njima raznim koncepcijama njegovog oca koje su uspostavljene još davno u vezi sa muslimanskom državom“.

  Prema njegovim rečima, muslimani bi u toj državi „dominantno odlučivali o svemu i vladali, a Srbi večito bili kažnjeni, a oni koji bi se nekako mogli domoći Srbije, on (Izetbegović) im preporučuje da to i urade“.

  „Naravno da se to neće desiti, u uslovima kada on i njegova partija razgovaraju o tome i donose deklaracije kako treba BiH organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, onda jedina varijanta koja može biti realna jeste da se mirno raziđemo i to je nešto što ja poslednjih godina apsolutno preferiram i mislim da je to jedino i realno“, naglasio je Dodik.

  On je dodao da mu je drago što je došlo do tog razgovora u samoj BiH.

  „Oni žele da mobilišu sve one koji su ih pratili niz godina i u samom ratu i mogli smo da vidimo tu histeriju. Mnogi govore, bar što se tiče BiH, da neće biti i dalje nisu za promenu granica. Naravno, i ja nisam za promenu granica. Granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena je međunarodnim sporazumom i ona je definitivna i neće se menjati“, naveo je Dodik.

  Prema njegovim rečima, granica postoji, ona je međunarodno priznata jer sam čin da je sastavni deo međunarodnog ugovora govori o tome da ona ima međunarodno priznanje.

  „Nastaviće se ta polemika u BiH, ali ovo što predsednik Vučić kaže, zaista i kod nas u Republici Srpskoj postoje oni koji čim se pojavila ta priča, našli su za shodno da napadnu pre svega Republiku Srpsku i srpsku stranu u celini. Taj autošovinizam koji postoji apsolutno se iskazuje svakom prilikom i na svakom mestu od onih koji su večiti pratioci nekih velikih umova ili ideja koje dolaze iz Sarajeva“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

  Tagovi:
  Bosna i Hercegovina, razlaz, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga