06:11 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 291
  Pratite nas

  Vaskrsenje Hristovo oslobađa od svih strahova, pa i onog najvećeg, iskonskog, straha od smrti, koji je u naše dane usporio i paralisao svet, poručio je danas u Vaskršnjoj poslanici administrator Mitropolije crngorsko primorske Joanikije.

  Vladika zahumsko-nikšićki je pozvao vernike da ne klonu duhom i da polože nadu u Boga.

  "Čuvajmo jedni druge, poštujmo medicinu kao što je poštovao i Sveti Sava prvi Arhiepiskop srpski o čemu postoje opširna svedočanstva u njegovim spisima. Uznesimo svoje usrdne molitve vaskrslom Gospodu za sve obolele, za heroje našeg vremena - lekare i medicinsko osoblje i za sve one koji neguju i hrabre bolesnike", poručio je vladika Joanikije.

  Vladika je pozvao verni narod da se ujedini u veri, dobru i ljubavi da bismo, kako kaže, mogli radosno da uskliknemo: Hristos voskrese...

  Vladika uči da je Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vere.

  Dogodio se, kaže, u istoriji, ali svojim značenjem nadilazi istoriju i sve što se u njoj zbivalo.

  "Svetlost Hristovog Vaskrsenja obasjala je sve ljudske golgote i put svima koji stradaju, trpe...", poručio je vladika, navedeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Joanikije se u Vaskršnjoj poslanici prisetio mitropolita Amfilohija, jedog od, kako je rekao, svedoka vaskrsenja u našem vremenu.

  Mitropoit je, kaže vladika Joanikije, podsticao ljude da se takmiče u dobru čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

  "Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno....", poručio je.

  Vladika Joanikije je podsetio i na prošlogodišnje nezaboravne litije za odbranu vere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja.

  "Prevazilaženje ranijih podela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumevanje su kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cenu", poručio je vladika Joanikije.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga