16:58 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 189
  Pratite nas

  Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, poručio je da EU radi na pronalaženju mogućeg rješenja kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima oko otplate duga za auto-put, ali je i dodao da EU ne može da plaća zajmove koje su drugi uzeli.

  Komentarišući dug prema kineskim bankama za izgradnju dionice auto-puta, Varhelji je kazao da EU radi na mogućem rješenju, kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima od ranije.

  „Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u zemlji, nije na nama da plaćamo zajmove koje su drugi uzeli“, kazao je Varhelji i dodao da o tom pitanju imaju komunikaciju sa Vladom.

  Nije saopštio da li se za kineski dug može naći neki drugi finansijski aranžman.

  „Mi to još razmatramo i u stalnoj smo komunikaciji sa Vladom Crne Gore o tom pitanju“, rekao je Varhelji.

  Varhelji je poručio da EU prati jako blisko reformu tužilaštva u Crnoj Gori.

  „Već smo razgovarali više puta sa premijerom Krivokapićem. Mislimo da institucionalne promjene moraju i treba da se rade samo ako su u potpunosti u skladu sa Ustavom“, poručio je Varhelji, odgovarajući na pitanja novinara.

  Poručio je i da se Brisel ne bavi prognozama koliko će neka vlast da traje.

  „Mogu reći da računam na Vladu“, kazao je Varhelji komentarišući do sad ostvarene reforme u Crnoj Gori, u susret Izvještaju EK.

  „Na novu Vladu računamo da pokažu rezultate, zato što je ova zemlja propustila godine da napravi progres, a sada nam taj progres treba“, poručio je Varhelji i dodao da očekuje pozitivne rezultate prije najavljene konferencije u junu.

  Upitan da li je miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore za njega i EK prihvatljivo, kaže da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku bilo koje druge države Zapadnog Balkana.

  Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da sve što bude radila Crna Gora radiće sa partnerima iz EU.

  Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji stigao je u Crnu Goru povodom donacije od 2.340 doza „Fajzerovih“ vakcina, koje je Crna Gora država dobila od EU.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  vakcine, auto-put, Crna Gora, Evropska komisija, Oliver Varhelji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga