20:02 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  42157
  Pratite nas

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da pandemija kovida19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza "mirnog razlaza" može tumačiti, kako kaže, "samo kao pretnja".

  Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja "političkih poena jedan protiv drugog", objavila je RTRS.

  "To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane mere što je rezultiralo preduzimanjem različitih rešenja u različitim delovima teritorije BiH", rekao je Incko u izveštaju Savetu.

  On se posebno osvrnuo na pominjanje izraza "mirnog razlaza", kao i poziva vlasti Republike Sprske da se iz BiH povuku međunarodne vojne snage, te istakao da se "to može protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i samim tim miru i stabilnosti zemlje".

  "Moram da ponovim da je Savet za implementaciju mira više puta istakao svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH, kao jedinstvenoj, suverenoj državi koju čine dva entiteta. U BiH neće biti iscrtavanja nove mape", poručuje Incko.

  On se u izveštaju Savetu bezbednosti UN, između ostalog, osvrnuo i na "negiranje genocida", kao i na "veličanje ratnih zločinaca".

  Kako dodaje RTRS, u tom kontekstu, pored Srba koje je kritikovao, pomenuo je i Hrvate, i naveo primer iz Mostara od 29. novembra prošle godine kada je "organizovan komemorativni skup posvećen Slobodanu Praljku, a ukazao je i na skup podrške od 27. januara ove godine Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH."

  Tim povodom je podsetio i na ministra inostranih poslova u Savetu ministara Biseru Turković za koju je rekao da je pohvalila Mahmuljina i nazvala ga "braniocem BiH", a on je osuđen za ratni zločin nad Srbima.

  Incko je ukazao i da je Turkovićeva osudila osuđujuću odluku Suda BiH Mahmuljinu.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga