03:31 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  47278
  Pratite nas

  Koalicija „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ saopštila je da je ispisivanje neprimerenih grafita nastavljeno u Herceg Novom, gde je na kući Ilića ispisana uvredljiva poruka upućena Srbima. Ista koalicija saopštila je i da su nepoznati počinioci uništili bilbord sa likom gradonačelnika Stevana Katića, uz fašističku porku "Srbe na vrbe".

  „Šovinističke akcije i pirovi, svojstveni civilizacijskim suterenima, nikako gradovima bogate kulture i tradicije, a kakve su se desile pre neki dan u Kotoru, tribalnim skrnavljenjem Crkve Sv. Nikole u Kotoru, nastavljene su u Herceg Novom, ispisivanjem mrziteljskih grafita: ’Srpsku vam mamu j...‘ na kući Ilića od strane struktura koje se nalaze suprotno od svih kulturnih i duhovnih vrednosti do kojih se čovečanstvo uzdiglo tokom svog trajanja“, navode u saopštenju, prenosi RTCG.

  Iz ove koalicije tvrde da „DPS sa svojim pomagačima sa suprotnog pola političke scene svim silama pokušava da u Herceg Novi, inače prepoznat po tome što je miran grad, unesu svađe i netrpeljivost u kojima sami najbolje mogu da se snalaze i politički preživljavaju“.

  „Pozivamo građane Herceg Novog i Crne Gore da im to ne dozvole. Pozivamo građane Herceg Novog i Crne Gore da prezru oba ekstrema u Crnoj Gori čiji rukopis prepoznajemo u svim porukama mržnje, ma kome da su upućene“, kazali su iz koalicije.

  Tvrde da ovakve poruke narušavaju osećanje spokoja i zaštićenosti od svih manifestacija radikalizma i ekstremizma u kojima građani Herceg Novog žive.

  „Taj spokoj i spoznaja svakog stanovnika Herceg Novog da u ovom gradu mogu živeti mirno i bez straha, kako god da se zovu i izjašnjavaju, jedna je od najvećih vrednosti grada pod Orjenom i građani Herceg Novog neće im oprostiti atak na ove vrednosti. Upravo u ime očuvanja takvog duhovnog, ali i fizičkog ambijenta Herceg Novog na koji se, takođe, udara ovakvim grafitima, uvereni smo da će svi njegovi građani osuditi ispisivanje ovakvih, mrziteljskih i fašističkih grafita“, zaključuje se u saopštenju.

  "Srbe na vrbe"

  Nepoznati počinioci su uništili bilbord sa likom gradonačelnika Stevana Katića, uz fašističku porku "Srbe na vrbe", saopšteno je iz koalicije “Ni lijevo ni desno. Pravac Novi!”.

  ​Iz te koalicije poručuju da je utisak gorči zbog činjenice da su šovinističke poruke osvanule u mestu gde je pre nekoliko dana aktivista DPS-a zaključao volontere demokrata koji su realizovali kampanju od vrata do vrata i psihički i fizički ih maltretirao, o čemu se vodi postupak.

  O tome, kažu, nisu želeli da obaveštavaju javnost, upravo da ne bi podizali tenzije u društvu umornom od nenormalnosti.

  „Uništavanje bilborda sa likom Stevana Katića delo je istih onih koji godinama kuju planove za obračun sa Demokratama - rukopis je jasan, a namera višestruko osvedočena: Šovinističke i rasističke poruke svojstvene su samo najradikalnijim nacional-šovinističkim strukturama poput DPS-a", navodi se u saopštenju ove koalicije.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  antisrpstvo, Srbi, uvreda, grafiti, Herceg Novi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga