00:17 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 350
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenili su da je poseta dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast za Republiku Srpsku.

  Dodik je rekao da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovek posvećen istini i umetnosti, te da priznanja koje do sada dobio govore sve o njemu.

  „Poseta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čoveka za koga gajimo najbolja osećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom delu“, rekao je Dodik.

  Željka Cvijanović izjavila je da je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovoljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska ceni ozbiljno svetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čoveka koji ju je posetio.

  „Handke razume kontekst u kom se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovde, da su mnogi koji su slali ružne reči nastojali tim ružnim rečima da ga obeshrabre“, rekla je Cvijanović.

  Cvijanović je naglasila da je uprkos tome nobelovac odlučio da dođe u Banjaluku.

  „To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spreče, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi“, istakla je Cvijanović nakon sastanka Handkea sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

  Cvijanović je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

  „Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumevanju“, dodala je Cvijanović.

  Cvijanović je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovek koji je toliko postigao u svetu umetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovečanstvu za vreme svog stvaralaštva.

  Predsednica Republike Srpske uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Republika Srpska, Banjaluka, Peter Handke
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga