23:09 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 612
  Pratite nas

  Strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, doneli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od reči do reči iščitao dela Ive Andrića, rekao je nobelovac Peter Handke tokom dodele „Velike nagrade Ive Andrića“ u Andrićgradu.

  Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i „Velike nagrade Ivo Andrić“ Peter Handke istakao je da „literatura ima jaku vezu s inatom i besom, ali nikada s mržnjom i to je velika razlika“.

  Prema njegovim rečima, Ivo Andrić je možda poslednji pisac iz 20. veka sa epskom energijom Balzaka i Flobera, a možda i Stendala.

  „Andrić je imao to nešto Stendalovo, jako i moćno, ali ipak nežno. On je bio kao malo dete, i nesrećno, pogotovo noću...“, rekao je Handke.

  On je iskazao zahvalnost i književnim velikanima poput Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog...

  „Ubeđen sam da bez obzira na sve naše razlike, bili mi Srbi, pravoslavci, hrišćani ili muslimani, veoma je važno da kultura, književnost, boje, tonovi, muzika spoje i spajaju ljude. Ja i dalje tvrdim da i ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, koji žive u BiH i drugim delovima regiona treba da nađu nešto što ih spaja i da razgovaraju“, poručio je Handke iz Andrićgrada.

  On je naveo da je ranije dolazio na more u bivšu Jugoslaviju, a da je zahvaljujući „tom užasu“ ušao i u unutrašnjost, gde nema mora, ali postoje reke poput Drine i grad Višegrad, prenosi RTRS.

  Handkeu je, pored „Velike nagrade Ive Andrića“, uručen i počasni doktorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te povelja opštine Višegrad.

  „U ime 9.000 studenata, svih zaposlenih na Univerzitetu čestitam na priznanju. Hvala Vam za istinu koju ste izgovorili o našem srpskom narodu. Želimo Vam dobro zdravlje i još mnogo dobrih knjiga“, rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, objavila je RTRS.

  Prethodno je u Banjaluci nobelovcu Peteru Handkeu predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

  Pogledajte i Sputnjikov video – Peter Handke u pesmi „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ pronašao svoju veru:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Peter Handke
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga