12:20 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 276
  Pratite nas

  Povodom mišljenja Venecijanske komisije na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je rekao da ga raduje što Venecijanska komisija konstatuje značajan napredak u odnosu na prethodne Predloge zakona koji su razmatrani u martu.

  On je istakao da je sa novim mišljenjem Venecijanske komisije saga o tužilaštvu završena.

  Abazović je na vanrednom presu istakao da je konstatovano da je nekoliko ključnih preporuka VK iz marta potpuno obuhvaćeno izmjenama, a ostale djelimično.

  "Raduje nas i to što je Venecijanska komisija prepoznala našu želju da konstruktivnim pristupom prilikom izrade izmjena Zakona uključimo što više društvenih činilaca koji su mogli dati svoj doprinos, u cilju poboljšanja finalnog teksta izmjena Zakona", naglasio je Abazović.

  Crnogorski mediji su objavili da je Venecijanska komisija ponovo kritikovala predložene izmjene nove verzije Zakona o državnom tužilaštvu. Pohvaljeno je najavljeno odustajanje od izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

  Po ocijeni Venecijanske komisije, nema opravdanja za istovremeni prestanak mandata svim članovima Tužilačkog savjeta, ponavljajući razloge date u mišljenju o prethodnoj verziji tužilačkih zakona, iz marta ove godine.

  Abazović ističe da mišljenje Venecijanske komisije nije negativno, ali priznaje da je imala primjedbe na prestanak mandata članova Tužilačkog savjeta i da nema ništa protiv smjene onih koji ne ispunjavaju kriterijume.

  Tagovi:
  mišljenje, komisija, Dritan Abazović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga