04:26 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11082
  Pratite nas

  Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić zapretio je predsedniku Crne Gore i njegovom DPS-u da će „dokazi o njihovom tridesetogodišnjem radu“ biti „dostavljeni i do detalja ispitani pred reformisanim i slobodnim institucijama“, te da se „neće moći sakriti nijednim saopštenjem“.

  Krivokapić je tako reagovao posle saopštenja DPS u kom ta stranka poziva premijera da „ukoliko poseduje neke dokaze o umešanosti bilo koga iz DPS u genocid u Srebrenici, neka ih momentalno prosledi relevantnim međunarodnim i institucijama u Bosni i Hercegovini“. Iz DPS su naveli da Krivokapić „iznosi neistine, što već dugo radi manirom mamurnog kafanskog gosta, koji kao da sam za sebe ponavlja nešto što se kosi sa činjenicama i zdravom pameću“.

  DPS je na taj način odgovorio na Krivokapićeve navode da „Milo Đukanović i njegovi bivši koalicioni partneri pokretanjem tog pitanja u parlamentu stvaraju nacionalne podele i pokušavaju da sa sebe speru odgovornost koja nije procesuirana“, te poručio DPS-u da „svog šefa pitaju gde je bio i šta je radio 90-tih, a ne njegovu vladu“.

  „Svojim nepotpisanim saopštenjem, kako i priliči DPS-u, večitim kukavicama lične politike koju čak i oni odbacuju, u bledom pokušaju odbrane onoga što je neodbranjivo, politike koju je svet video i koju na ovim prostorima pamte svi, DPS uzalud pokušava da spere svoju ratnu prošlost intrigarenjem po biografijama ljudi koji Crnoj Gori ne duguju ništa, a kojima DPS duguje sve“, navodi se u reagovanju premijera Zdravka Krivokapića, prenosi RTCG.

  Kako ističe, Skupština Crne Gore već je 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine.

  „Jedino što je postalo očigledno je da savest DPS-a, i gospodina koji se krije iza nepotpisanog saopštenja svoje partije, nije mirna, kao što je očigledno i da isti ni sami ne veruju u sadržaj toga teksta, pa hoće da im aktuelna vlast umiri savest i spasava političku čast. Sa nama, gospodo, nema pregovora i nema trgovine ni sa jednom jedinom žrtvom, nastalom upravo vašom politikom 90-tih. Ni čast ni savest niko vam ne može spasiti, jer vi niste spasavali narode SFRJ, nego ste ih ili predvodili u pogibije, ili njihove pogibije pomagali gorivom, oružjem i deportacijom“, navodi se u reagovanju Krivokapića.

  Što se tiče navoda da glorifikuje Aleksandra Vučića i njegove podvige prema Srebrenici, odgovorio je da poklonjenje žrtvama nije glorifikacija.

  „Vi bi, gospodo iz DPS-a, trebalo da se izvinite porodicama žrtava, jer ste opet i opet pokazali da vam je političko važnije od državničkog držanja, da vam je populizam preči od mirnog počivanja srebreničkih žrtava i mira koji njihove porodice nalaze boreći se da nastave život bez najvoljenijih. Potpisali se ili ne, svako vaše saopštenje, gospodo iz DPS-a, rukopis je i rukodelo vašeg šefa, pa mu još ovim odgovaram: Dokazi o tridesetogodišnjem radu nose prvo njegovo ime, pa onda redom jasna imena i prezimena. Svi ti dokazi biće dostavljeni i do detalja ispitani pred reformisanim i slobodnim institucijama od kojih se nećete moći sakriti nijednim saopštenjem. Ostale kvalifikacije stavljam vama na Obraz, vama priliče, ne meni, niti ikome iz nove vlasti“, naglašava Krivokapić.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  DPS, Srebrenica, Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga