01:56 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1580
  Pratite nas

  Makedonski mlinari su saopštili da već 25 dana ne mogu da realizuju izvoz jer im kosovske vlasti vraćaju kamione sa brašnom.

   

  Kako navode, kamioni se vraćaju "pod izgovorom da je nivo gvožđa i folne kiseline u njemu ispod propisanog nivoa".

  "U poslednjih 25 dana, Kosovo vraća naše kamione pod izgovorom da je nivo gvožđa i folne kiseline ispod propisanih standarda, iako je testiranjem brašna u našim akreditovanim laboratorijama i pre isporuke i nakon vraćanja utvrđeno da sadrži više od minimalne količine gvožđa i folne kiseline", izjavio je predsednik Grupacije mlinova i pekara u makedonskoj Privrednoj komori Goran Mališić za agenciju MIA.

  On je optužio vlasti da se oglušuju o problem mlinara i da ne preduzimaju bilo kakve mere.

  "Grupacija je odmah zvanično obavestila Agenciju za hranu i veterinarstvo i Ministarstvo ekonomije o ovoj veštačkoj blokadi, ali do danas niko zvanično nije odgovorio. Bar da su nas pozvali na sastanak. Zbog odsustva sluha naših zvaničnika i pogrešne politike, postali smo proteklih godina najzavisnija zemlja od uvoza najosnovnijih poljoprivrednih kultura", rekao je Mališić.

  Prema njegovim rečima, zbog "pogrešne politike" ni poljoprivrednici ni prerađivači ne pokazuju interes za povećanje proizvodnje do nivoa dovoljnog da se prehrani domaće stanovništvo, bez obzira na dodeljene subvencije.

  "Iz istog razloga, zbog neodgovornosti za zaštitu domaće proizvodnje, dešava se sadašnje poskupljenje najosnovnijih proizvoda", rekao je Mališić.

  Makedonska mlinska industrija je pozvala vladu, nadležna ministarstva i državne agencije da odmah reše problem izvoza, kao i nelojalni i nekontrolisani uvoz brašna iz okolnih zemalja potpisnica CEFTA-e sporazuma i susednih članica EU, prenosi portal expres.mk.

  Tagovi:
  Makedonija, brašno, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga