06:41 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2031
  Pratite nas

  Bugarski novinar i istoričar Goran Blagojev ponovo je pozvao parlament da se vrati pitanju razmatranja demontaže spomenika posvećenom „okupatorskoj Crvenoj armiji“ u Sofiji, iako je na samom spomeniku sovjetska armija označena kao oslobodilačka.

  Prema njegovim rečima, sve političke snage bi trebalo da se izjasne o tom spomen-obeležju.

  Kako je naveo, opštinsko veće Sofije je 1993. godine već odobrilo odluku o demontaži pomenutog spomenika, ali je zatim vlada Ljubena Berova poništila odluku.

  Novinar je istakao da se ispod spomenika ne čuvaju ostaci sovjetskih vojnika, a da sam spomenik nije zaštićen konvencijom o vojnim spomenicima.

  „Spomenik na kojem je napisano 'Sovjetskoj oslobodilačkoj armiji od zahvalnog bugarskoj naroda' ne bi smeo da postoji u čast vojske koja je objavila rat Bugarskoj 5. septembra 1944. godine i izvršila invaziju na Bugarsku kao agresor“, rekao je novinar za „bTV“.

  Sa svoje strane, lider političke organizacije „Otadžbinski savez“ Simeon Simeonov je izjavio da nema potrebe za demontažom spomenika s obzirom da ga stanovnici grada ne doživljavaju negativno.

  „Razumem da u tom slučaju ljuti reč 'oslobodilac'. Tu reč ne bi trebalo posmatrati u konkretnom vojno-političkom i diplomatskom aspektu, već u globalnijem, opštijem smislu, upravo kao oslobođenje Evrope od fašista i oslobođenju vazala od fašista, kojima je u tom trenutku, 1944. godine, pripadala Bugarska“, objasnio je on.

  Simeonov je skrenuo pažnju na to da se većina Bugara zalaže za dobre odnose sa Rusijom i da je pozitivno to što je Crvena armija uspela da učini kako bi pobedila nacističku Nemačku.

  Kako je rekao, teza da nema formalno pravnih osnova za očuvanje spornog spomenika – ne odgovara stvarnosti, a ne bi trebalo ni huškati Bugarsku na antiruska raspoloženja.

  Njegov stav deli i predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je ranije rekao da se protivi demontiranju spomenika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bugarska, oslobođenje, okupator, Crvena armija, demontaža, spomenik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga