15:08 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 2420
  Pratite nas

  Pristalice „glupe ideje da se sve preimenuje“ moraće veoma da se potrude da preimenuju hram-spomenik Aleksandra Nevskog u Sofiji, piše bugarski sajt „Glasove“.

  Autor članka podsetio je da je sadašnju crkvu napravio ruski arhitekta, a u njenom oslikavanju učestvovali su i ruski živopisci – Viktor Vasnjecov i Petar Mjasojedov, i bugarski – Anton Mitov i Ivan Mrkvička.

  „Kako bismo zaista iskoristili ‘najozbiljnije rusko prisustvo’ u centru Sofije, neće biti dovoljno samo jedno preimenovanje. Potrebno je uništiti sam hram i sagraditi nešto na njegovom mestu. Rusofobi i tvrdoglave pristalice preimenovanja treba ovo da objasne ljudima, a ne da se prave naivni“, navodi autor članka.

  Eru socijalizma pratila je i „čudna, suluda i besmislena“ žeđ za preimenovanjem, ali pristalice ove ideje postoje i danas, čini se da su njihovi predlozi na prvi pogled ispravni, piše autor. Ime Aleksandra Nevskog zaista je daleko od istorije Bugarske, ali on nije slučajno izabran: ruski vojskovođa bio je zaštitnik Aleksandra Drugog oslobodioca, čiji je spomenik takođe podignut u centru Sofije.

  „Ako ne poštujemo svoje pretke i njihovu volju, ne poštujemo ni same sebe. Važne su tradicije, narodne svetinje i njihovo istorijsko sećanje. Ko nam je dao za pravo da zanemarujemo volju stotina hiljada ljudi, običnih Bugara – vrednih radnika s kraja 19. veka, koji su sakupljali novac za izgradnju hrama posvećenog junacima Rusko-turskog rata? Zar ovi skromni i dostojanstveni građani i seljani, trgovci i zanatlije ne zaslužuju naše poštovanje? Zar ga ne zaslužuju državnici, sveštenici i poslanici Ustavotvorne skupštine 1879. godine koji su doneli odluku (o izgradnji)?“, primetio je autor.

  Podsetimo, u Sofiji je 10. maja održana konferencija za štampu građanske inicijativne grupe koja je predložila da se demontira spomenik sovjetskoj vojsci i razmisli o preimenovanju hrama-spomenika Aleksandra Nevskog. Pravoslavna saborna crkva sagrađena je u Sofiji u čast „podviga oslobodilaca čija se krv pomešala sa krvlju oslobođenih“ posle oslobođenja Bugarske od Osmanskog carstva u Rusko-turskom ratu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga