01:44 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 052
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane (MO) saopštilo je danas da Vojska Crne Gore (VCG) nastavlja učešće u misiji Kfor na Kosovu, a da odluka o proširenju misije, odnosno upućivanju jedinice nivoa voda, nije mogla biti doneta zbog situacije izazvane korona virusom, određenih budžetskih restrikcija i kašnjenja u usvajanju Budžeta za 2021. godinu.

  Za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, kako ističu iz tog resora, sredstva se planiraju unapred, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju, realizuje duži vremenski period.

  „S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja“, navodi se u saopštenju.

  Podsjećaju da su MO i VCG u misiji Kfor prisutni sa dva lica od 2018. godine. Vojska Crne Gore učestvuje u operaciji Kfor sa štabnim oficirom na dužnosti zamenika načelnika za inženjeriju u Odeljenju za inženjeriju i planove u Komandi misije u Prištini, dok Ministarstvo odbrane Crne Gore učestvuje sa civilnim licem na dužnosti savetnika za ljudske resurse u NATO timu za vezu, pri komandi operacije u Prištini.

  Iz Ministarstva odbrane su naglasili da Crna Gora jeste i da će ostati kredibilan saveznik.

  „Transatlantski region ne može biti stabilan i siguran bez integrisanog zapadnog Balkana. Imajući u vidu da je jedan od naših prioriteta siguran i prosperitetan region, Crna Gora će i dalje imati konstruktivnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti. U skladu s tim, mi ćemo nastaviti da podržavamo napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti“, zaključuje se u saopštenju, prenose „Vijesti“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kfor, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga