01:02 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3424
  Pratite nas

  Advokatska komora Crne Gore, koja danas zvanično stupa u štrajk, naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kom osnovu.

  To je navedeno u Uputstvu za postupanje advokata tokom protesta, koje je objavljeno na sajtu komore.

  Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na celoj teritoriji Crne Gore sve do ispunjenja zahteva da bude izmenjen Zakon o fiskalizaciji i da ta delatnost bude izuzeta iz njegove primene doneta je u četvrtak na vanrednoj sednici skupštine advokatske komore, prenosi RTCG.

  "Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu, neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima", piše u uputstvu.

  Advokati, kako je objašnjeno, tokom obustave rada mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata ili zastarevanjem.

  Advokatska komora je navela da na ovaj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost.

  Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle sedmice, nakon poslednje runde neuspelih pregovora, saopšteno da nema mogućnosti da se izmeni Zakon o fiskalizaciji i da on mora biti jednak za sve.

  Tagovi:
  štrajk, advokati, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga