02:40 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1338
  Pratite nas

  Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim otputovao danas u Vatikan, izjavio je danas da oni mogu samo da relaksiraju atmosferu za pregovore o aktuelnim pitanjima, koje operativno vode vlade dveju zemalja.

  Uoči odlaska u Vatikan na obeležavanje Dana Ćirila i Metodija, Pendarovski je rekao da je za sada sa Radevim samo popio kafu, a da će u Rimu i u povratku imati više vremena za razgovor.

  „Naravno da ćemo i u Vatikanu razgovarati o aktuelnim pitanjima u okviru bilateralnih odnosa Bugarske i Makedonije. Ovo je bio samo uvodni razgovor. Nema ishoda, ovaj razgovor bio je samo prijateljska kafa“, rekao je Panderovski na skopskom aerodromu.

  Operativno, dodao je, razgovore između naše dve zemlje vode vlade i tako će biti i ubuduće.

  „Moramo obnoviti dijalog jer prijatelji treba da razgovaraju o najtežim pitanjima koja nas trenutno dele“, rekao je Panderovski, preneli su skopski mediji.

  Radev je novinarima uoči puta u Vatikan rekao da dve države treba da obnove dijalog na najvišem nivou.

  Smatra da je ovo putovanje dobar povod za obnavljanje dijaloga između dve zemlje na najvišem nivou.

  „Želim da izrazim našu volju da naše odnose razvijamo u duhu saradnje, prijateljstva i dobrosusedstva“, rekao je Radev.

  Radev je, inače, juče u izjavi bugarskim medijima u Briselu rekao da se očekuje da Makedonija započne pregovore sa EU u drugoj polovini juna, prenosi Tanjug.

  „Očekuje se da će u drugoj polovini juna biti napretka po pitanju evropskog puta i početka pregovora za Republiku Severnu Makedoniju. Veoma sam jasno izrazio bugarski stav, Bugarska je najjači pristalica evropske perspektive RSM i Albanije“, rekao je Radev, preneo je skopski portal „Želim da kažem“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vatikan, Rumen Radev, Penderovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga