18:25 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1188
  Pratite nas

  Zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prokomentarisao je nedavnu odluku Hrvatske da teretni prevoznici neće moći da prevoze robu preko pet graničnih prelaza između Hrvatske i BiH.

  „Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna i očito namerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, poslednja je u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske“, kaže Zvizdić za „Kliks“.

  On kaže da ne želi verovati, iako za tako nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja „novu“ vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine treba hitno da preduzmu sledeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

  Zvizdić navodi i niz mera koje bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu kao odgovor na meru Hrvatske:

  1. „Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta“;

  2. „Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: 'Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće', s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se letuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima“.

  3. „Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH“.

  „Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susednu zemlju s kojom delimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim da istaknem da niko nema pravo da ponižava građane Bosne i Hercegovine i donosi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vreme da naši susedi počnu da uvažavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan“, zaključuje Zvizdić, prenosi B 92.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  reciprocitet, Hrvatska, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga