23:59 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  31351
  Pratite nas

  Ambasada Ruske Federacija u BiH saopštila je da se ne slaže sa imenovanjem Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, ističući da o tome odlučuje Savet bezbednosti UN.

  „S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu PIK-a na razmatranje Savetu bezbednosti UN-a“, ističe se u saopštenju Ambasade Rusije.

  Kako se ocenjuje, ignorisanje principa konsenzusa predstavlja flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

  Ruska ambasada ukazuje da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Saveta bezbednosti UN.

  „Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbjednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće moći da se smatra visokim predstavnikom u smislu Dejtona. Pozivamo naše partnere da još jednom procene posledice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH“ poručila je u saopštenju ruska Ambasada.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, ambasada, Rusija, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga