05:06 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11260
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Savet za sprovođenje mira (PIK) može samo za Federaciju BiH da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Republiku Srpsku.

  Dodik je rekao da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava i da ne razume šta treba Kristijanu Šmitu da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspešan u Nemačkoj.

  „Ako misli da dolazi ovde da arogancijom može nešto da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo nameru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vreme davno prošlo“, poručio je Dodik.

  Dodik je, novinarima u Beogradu, rekao da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice.

  „Bošnjaci su očigledno ushićeni činjenicom da dobijaju novog protektora. Imaju razlog da slave nešto danas, ali gledano formalno-pravno ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa telom koje uopšte ne postoji, a to je PIK“, naveo je Dodik.

  On je dodao da PIK nije predviđen da imenuje visokog predstavnika.

  „Nikakav visoki predstavnik nije imenovan. Aneksom 10 je predviđeno da se strane, njegove potpisnice, saglase o imenu koje potvrđuje relevantna rezolucija Saveta bezbednosti“, pojasnio je Dodik.

  Dodik je dodao da je to procedura koja podrazumeva dolazak do novog visokog predstavnika i da je očigledno da ovde hoće da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.

  Prema njegovim rečima, prošlo je vreme onih koji su kršili ustavni poredak, zakone, pokušali političkom voljom Amerike i nekih drugih zemalja da krše Dejtonski sporazum.

  Istakao je da ga novo imenovanje ne zanima i da je za njega Valentin Incko poslednji visoki predstavnik.

  „To što je bio lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja, kako je tamo igrao poslednjih godina, to je opet njihov problem, a ne moj“, kazao je Dodik, preneo je portal RTRS.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  visoki predstavnik u BiH, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga