11:09 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  41829
  Pratite nas

  Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da je odbijanje i uslovljavanje crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom prvorazredni skandal.

  Krivokapić, kazao je Knežević, za to nema podršku ni DF-a, ni episkopija u okviru MCP, a ni onih koji su im dali glas između ostalog i zbog toga da bi se regulisao odnos države Crne Gore i SPC.

  „Kad pomislite da Krivokapić ne može da napravi veći skandal, to se upravo dogodi... Teško da Krivokapić može da obavlja ovu funkciju tim pre što je juče potvrdio da dolazi u Beograd da potpiše Temeljni ugovor...“, rekao je Knežević u emisiji „Fokus“ na televiziji B92.

  Knežević nije isključio mogućnost da se to dogodilo pod pritiskom drugih delova parlamentarne većine na Krivokapića, a verovatno, kako kaže, i nekih ambasada.

  Podsetio je da je Krivokapić do sada najavljivao potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC posle Vaskrsa, kasnije je govorio da neki stavovi ugovora nisu usklađeni sa Ustavom Crne Gore, a juče je rekao da će potpisati taj dokument, da bi potom počeo da saopštava neka uslovljavanja, preneo je Tanjug.

  „To najbolje govori o tome da (Krivokapić) nema namera da potpiše i da pokušava da prolongira potpisivanje kako bi udovoljio onima koji su na njega izvršili pritisak“, ocenio je Knežević.

  Dodao je da sada DF očekuje objašnje od Krivokapića, ali i od Dritana Abazovića i Alekse Bečića kako bi se videlo da li parlamentarna većin može da funkcioniše.

  Knežević je napomenuo i da DF već neko vreme ukazuje da je aktuelnu vladu potrebno rekonstruisati ili izabrati novu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ugovor, Crna Gora, SPC, Zdravko Krivokapić, Milan Knežević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga