22:32 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 355
  Pratite nas

  Nedostatak ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve nas uvodi u zonu jedne diskriminacije, ali to traje godinama, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

  Na pitanje kako vidi stav Sabora SPC da i nova crnogorska vlast izbegava da potpiše Temeljni ugovor, kazao je da duboko veruje da je ta formulacija proizvod jednog trenutnog i privremenog nesporazuma.

  „Činjenica jeste da nedostatak ugovora između države Crne Gore i SPC uvodi nas u zonu jedne diskriminacije, ali to, kao što je crnogorska javnost upoznata, traje godinama, deceniju... Činjenica je, takođe da, koliko možemo da razumemo iz saopštenja i iz onoga što su iskazi predstavnika Vlade Crne Gore, da je ova Vlada spremna da potpiše taj ugovor i da se na tom potpisivanju radi. Maltene smo došli do par koraka pred finalizaciju tog čina. Činjenica je isto tako da je SPC raspoložena i pokazala je svoju spremnost da se taj ugovor potpiše, tako da verujem da će najskorija budućnost pokazati kako tu nema prostora više ni za kakvu diskriminaciju SPC u Crnoj Gori“, rekao je Perović za TV Vijesti.

  Na pitanje misli li da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan u Crnoj Gori, Perović navodi da veruje da će biti onako kako je bilo i najavljeno.

  Perović navodi da još uvek nema tačnog datuma kada će mitropolit biti ustoličen i da to određuje Sinod SPC.

  „Procedura nam je poznata – njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, uvešće u tron cetinjskih mitropolita novoizabranog mitropolita Joanikija. To će da se desi, kako praksa nalaže, u neko najskorije vreme, kada to odredi Sveti arhijerejski Sinod SPC. To je jedan vekovni običaj, tako su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u poslednjih 100 godina i tako su vekovima ustoličavani i zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije, pa do vremena ukidanja Pećke patrijaršije 1766. I kasnije po obnavljanju Patrijaršije taj se običaj nastavio – nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha... Obično je to jedan saborni događaj, kao što je saborni događaj bio i izbor samog mitropolita, tako je i saborni događaj njegovo ustoličenje i očekuje se, pored patrijarha, prisustvo drugih arhijereja SPC“, objašnjava Perović.

  U vezi sa odlukom Sabora SPC da stavi van snage odluku o osnivanju episkopskih saveta, Perović kaže da je formulacija saborskog saopštenja takva da „nama koji nismo pravnici ne daje prostor za neki jasan zaključak“.

  „Verujem da će isto tako u najskorije vreme biti jasno o čemu se tu u stvari radi i o kakvoj saborskoj odluci je reč kad je u pitanju rad episkopskih saveta", zaključuje Perović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  mitropolit, Sabor SPC, Gojko Perović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga