11:33 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2524
  Pratite nas

  Predsednik  Bugarske Rumen Radev nazvao je nedopustivim incident koji se nedavno dogodio u bugarskom selu Češnegirovo tokom vežbi NATO-a. Kako kaže, Alijansa je ugrozila živote bugarskih građana.

  Bugarski predsednik se danas sastao sa ministrom odbrane Georijem Panajotovim kako bi razgovarali o incidentu koji se dogodio 11. maja, kada su se zaposleni u fabrici za proizvodnju suncokretovog ulja u bugarskom selu kod Plovdiva našli na meti vojnika NATO-a koji su greškom, tokom vojne vežbe, upali na njihovo radno mesto.

  „Apsolutno je nedopustivo da vojne formacije ugrožavaju život i spokoj bugarskih građana, bez obzira na to da li pripadaju bugarskoj ili stranoj vojsci“, izjavio je šef države.

  ​S tim u vezi, Radev je rekao da očekuje da incident bude istražen, kao i da budu otkriveni oni koji su odgovorni za njega.

  „Vežbe sa našim saveznicima na teritoriji Bugarske trebalo bi da doprinose većoj bezbednosti i poverenju na polju kolektivne bezbednosti, a ne da stvaraju tenzije među građanima Bugarske“, izjavio je predsednik.

  Sa svoje strane, ministar odbrane je rekao da će nastaviti diskusiju sa američkom stranom kako bi se razjasnio incident.

  Inače, reč je o manevrima „Swift response 21“ u kojima su učestvovali američki, italijanski i bugarski vojnici. Prema scenariju, desant vojnika je trebalo da bude izveden na napušteni aerodrom. Međutim, odmah pored aerodroma nalazi se fabrika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  građani, život, Bugarska, ugrožavanje, NATO, Rumen Radev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga