01:40 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  42324
  Pratite nas

  Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije podržao predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

  Predsednik Odbora Jovan Vučurović, koji je glasao protiv dokumenta i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid, pozvao je Skupštinu da ne usvoji rezoluciju kada se naredne nedelje bude izjašnjavala o ovom predlogu.

  On je ocenio da jedini način koji može dovesti do pomirenja jeste osuda svih zločina, a ne samo zločina u Srebrenici.

  "Mi Srbi se pitamo šta je sa osudom brojnih drugih zločina", rekao je Vučurović i dodao da je predlog nove rezolucije "za dnevnopolitičku upotrebu stranaka bivšeg režima, a usmeren protiv srpskog naroda".

  Jedan od inicijatora predloga Ervin Ibrahimović kazao je da rezolucija podrazumeva da Skupština najoštrije osudi genocid, zabrani javno negiranje njegovog postojanja i 11. jul proglasi danom sećanja na žrtve u Srebrenici.

  On je poručio da Skupština usvajanjem ove rezolucije potvrđuje da se na prostoru Srebrenice desio genocid, prenosi RTCG.

  Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio kritiku kolegama iz parlamentarne većine čijim glasovima je tekst rezolucije i dospeo na dnevni red, jer po njemu to nije trebalo da se dogodi.

  Milačić je nakon Ibrahimovićevog izlaganja rekao da su Ujedinjene nacije najveći krivac za Srebrenicu “jer su tamo napravile najveću moguću grešku”, prenela je RTCG.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga