05:58 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 703
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je došlo do novog usložnjavanja odnosa u BiH, zbog pokušaja imenovanja novog visokog predstavnika bez poštovanja predviđene procedure.

  Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je jučerašnja poseta zvaničnika Republike Srpske i lidera stranaka vlasti i opozicije sa rukovodstvom Srbije bila da ih upoznaju sa svim što je u vezi izbora novog visokog predstavnika.

  Srbija je, kazao je, potpisnica Dejtonskog sporazuma i ima pravo da aktivno bude uključena i da traži informacije o radu visokog predstavnika, kao i da deluje po tom pitanju.

  Dodik je ponovio da se na jedan, kako je rekao, sumnjiv način pokušava dati legitimitet novom visokom predstavniku, ali je istakao da je za to neophodno obezbediti odluku Saveta bezbednosti UN.

  Primetivši da neki političari Bošnjaci već čestitaju dolazak novog visokog predstavnika, Dodik kaže da "oni očekuju da će on doći u BiH i raditi ono što oni žele".

  Za tzv. bonska ovlašćenja je rekao da su prošlost i da se to neće desiti.

  Odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko je juče izjavio da je svom nasledniku Kristijanu Šmitu poručio da obavezno u BiH ponese "bonska ovlašćenja".

  Tzv. bonska ovlašćenja daju pravo da visoki predstavnik može da predlaže ključne zakone oko kojih ne može da se postigne saglasnost, ali i da razrešava i postavlja najviše državne zvaničnike, preneo je Tanjug.

  Novi visoki predstavnik u BiH bi na toj poziciji trebalo da zameni Incka 1. avgusta.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga