04:12 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini potvrdila je da će insistirati da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kao i da će od toga zavisiti produžetak misije Eufora.

  Iz Ambasade je za portal „Kliks“ rečeno da polaze od toga da odluka Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) od 27. maja o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nema izvršnu snagu.

  „Insistiramo na tome da Savet bezbednosti UN treba da razmotri situaciju u skladu sa uspostavljenom praksom i u kontekstu da je situacija u BiH pod nadzorom tog tela na osnovu poglavlja VII Povelje UN. Bez izričitog konsenzusa u Savetu bezbednosti za kandidaturu novog visokog predstavnika u BiH, nijedno ‘imenovanje’ Upravnog odbora PIC-a neće imati pravnu snagu“, poručuju iz ruske ambasade.

  Rusija se nije saglasila sa odlukom Upravnog odbora PIC od 27. maja da novi visoki predstavnik u BiH bude Nemac Kristijan Šmit.

  PIC je tada saopštio da će o tome informisati UN, ali bez obaveze da Savet bezbednosti, u kojem Rusija ima pravo veta, potvrdi tu odluku.

  U novembru ističe mandat misiji Eufora u BiH, a on može biti produžen samo novom rezolucijom Saveta bezbednosti, što znači da je neophodan pristanak Rusije.

  Inače, u okviru te mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

  Više o izboru visokog predstavnika, ali i o odnosu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i drugim aktuelnim političkim temama nedavno je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio u intervjuu za Sputnjik:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, ruska ambasada, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga