23:36 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Iako je do dana pobede ostalo još više od mesec dana, u javnosti se iz dana u dan pojavljuju nove informacije o manifestacijama koji će ga pratiti. Pored glavne parade na Crvenom trgu, po već ustaljenoj tradiciji, u svim većim gradovima će, takođe, biti održane parade.

  U Tuli, gradu proizvođaču savremenog raketnog oružja, odlučili su da „ožive“ najslavnije rusko oružje iz Drugog svetskog rata, čuvenu „kaćušu, koju nazivaju pramajkom savremenih raketa „grad, „smerč i „uragan. Restaurirana „kaćuša predvodiće paradu pobede u Tuli.

  Tulska fabrika će restaurirati svoj primerak bacača raketa BM-13  (pravo ime za „kaćušu), koji se već 20 godina nalazi na postamentu ispred fabrike, kao spomenik.

  Danas su u upotrebi nove, daleko savremenije „generacije raketnih bacača, pa se kaćuše mogu izbrojati na prste. Jedna od njih, kažu u odličnom stanju, za razliku od tulske, nalazi se u „Mosfiljmu i povremeno se koristi prilikom snimanja ratnih filmova.

  Čuvena „kaćuša“ je zapravo kamion ZIS-5-V na koji je postavljen lanser višecevnog bacača. Ovo vozilo srednje tonaže proslavilo se time što je bilo jednostavno, što ga je bilo lako popravljati, čak i u nemogućim uslovima, i što je stizalo gde god je bilo potrebno, savlađujući beskrajne ruske prostore, često i po bespuću.

  Parada pobede u Moskvi
  © Sputnik / Aleksandar Moklecov

  Iako će se na jubilarnoj Paradi pobede na Crvenom trgu pojaviti i vojna tehnika iz Drugog svetskog rata, „kaćuše tamo neće biti. Ona će se pojaviti još i u Astani, glavnom gradu Kazahstana (nekadašnje sovjetske republike), gde takođe u ovom trenutku stoji spomenik oružju koje je u velikoj meri odredilo pobednika u ratu.

  Tagovi:
  kaćuše, parada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga