11:14 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Rusko Ministarstvo odbrane skinulo je oznaku tajnosti sa podataka o stranim borcima koji su se borili zajedno sa Crvenom armijom tokom Drugog svetskog rata.

  Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prethodno poverljive informacije u kojima je precizirano učešće stranih vojnika koji su se borili uz Crvenu armiju tokom Drugog svetskog rata.

  Francuski puk Normandija-Neman bio je najpoznatija strana jedinica u Crvenoj armiji, a sastojao se od tri borbene eskadrile. Ovaj dokument rasvetlio je i podršku koju su Sovjeti imali od trupa iz Poljske, Čehoslovačke, Jugoslavije i drugih država.

  „Hiljade vojnika i civila želelo je da se suprotstavi Hitlerovim snagama i stoga su došli u Sovjetski Savez, pridružujući se redovima Crvene armije i jačajući partizanske jedinice“, kaže se u saopštenju.

  Dokument otkriva ulogu Prve poljske armije, koja se borila zajedno sa sovjetskim snagama, kao i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja se borila nezavisno, ali koju je snabdevao SSSR. Čehoslovački prvi pešadijski puk pridružio se u borbi sovjetskim snagama 1942. godine.

  Među volonterima koji su se pridružili jedinicama Crvene armije bilo je i građana Bugarske, Mađarske i Rumunije, iako su vlade njihovih zemalja tokom rata podržavale nacističku Nemačku.

  Tagovi:
  Crvena armija, skidanje, oznaka, tajnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga