10:09 13 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Neslaganja nastaju kada se govori o simbolici boja. Grof Lipka piše 1833. godine da boje lente simbolišu barut i vatru, dok se drugi istoričari ne slažu sa njegovom tezom i navode kako su crna i zlatna boja bile simboli carske Rusije još od vremena kada je za grb Rusije ustanovljen dvoglavi orao.

  Rusija razmatra uvođenje sankcija protiv država koje podržavaju nacizam

  © Sputnik / Maksim Blinov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3431
  Pratite nas

  Savet Federacije Rusije predložio je da se uvedu sankcije prema svim državama čija oficijelna politika podrazumeva rehabilitaciju nacizma i nacističkih prestupnika.

  Ovaj predlog će biti na razmatranju na sledećem zasedanju Gornjeg doma ruskog parlamenta.

  Kako se navodi u dokumentu, predloženo je da se uvedu personalne sankcije prema konkretnim licima, ali i ekonomske sankcije prema državi koja takvu politiku vodi.

  Takođe, u dokumentu se navodi i da svi pokušaji da se krivica za početak Drugog svetskog rata svali na Rusiju direktno ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije, saradnju sa evropskim zemljama, ali i međunarodnu stabilnost. Prema rečima senatora, i nakon 70 godina od pobede nad fašizmom ne jenjavaju pokušaji manjih evropskih zemalja da se istorija prepiše, iako je poznato da te zemlje koje su pretrpele fašizam ne bi imale pravo na suverenitet da je Hitler pobedio.

  Senatori smatraju i da svesna politika falsifikacije istorijskih činjenica vodi ka unipolarizaciji svetskog poretka. S tim u vezi, treba stati na put svim zapadnim političkim strukturama koje teže na uspostavljanju novog svetskog poretka uprkos tome što se desilo nakon završetka Drugog svetskog rata, navodi se u dokumentu.

  Takođe, Savet Federacije predložio je i da se preduzmu neophodne mere kako bi se umanjila rusofobija, ali i antisovjetska propaganda koja je sve više prisutna u evropskim zemljama.

  Gornji dom ruskog parlamenta izražava veliku zabrinutost što se upravo u Evropi, gde su na vlast nekada došli fašisti, u poslednje vreme sve manje pruža otpor pokušajima da se nacizam rehabilituje.

  Tagovi:
  fašizam, istorija, Drugi svetski rat, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga