15:39 19 Decembar 2018
Slušajte Sputnik
  Štab-kvartira NATO v Brюssele

  NATO za dijalog sa Rusijom

  © Foto: NATO
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 34

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg veruje da je dijalog Rusije i Alijanse bitan kako bi se prevazišle razlike u odnosima i rešio problem transparentnosti vojne aktivnosti.

  Stoltenberg je rekao da, uprkos trenutnim ozbiljnim razlikama između Rusije i NATO-a, želi da se nastavi dijalog sa Moskvom, uključujući i sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom.

  „Nikada nismo pokušali da izolujemo Rusiju. Insistirali smo da je veoma važno da postoje direktni politički kontakti, naročito u teškim vremenima, kada su tenzije porasle“, rekao je Stoltenber i podsetio da se sa Lavrovom sastao u februaru na marginama konferencije o bezbednosti u Minhenu.

  On je u intervjuu za „Ruskaju gazetu“ rekao i da je prihvatio poziv ruskog šefa diplomatije za sastanak na marginama Komiteta ministara Saveta Evrope u Briselu.

  Prema njegovim rečima, sa Lavrovom ima potpuno suprotne stavove o mnogim pitanjima, uključujući i ukrajinsku krizu.

  Stoltenberg je dodao i da je tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije ponovio stav NATO-a da ne priznaje ujedinjenje Krima i Rusije.

  „Uprkos tome, mislim da je stalni dijalog neophodan kako bi bolje razumeli jedni druge. To mi pomaže da jasnije artikulišem poziciju NATO-a u razgovorima o konkretnim pitanjima kao što su održavanje vojnih kontakata“, rekao je Stoltenberg.

  On je dodao da je dijalog važan kako bi se prevazišle razlike između Rusije i NATO-a, ali i da bi se rešio problem transparentnosti vojne aktivnosti.

  „Ja ću nastaviti sastanak sa ruskim predstavnicima, uključujući i ministra Lavrova, jer sam siguran da su direktni kontakti i sastanci veoma korisni, posebno u teškim vremenima“, zaključio je  Stoltenberg.

   

  Tagovi:
  Jens Stoltenberg, dijalog, NATO, Rusija, Jens Stoltenberg, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga