23:17 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 860
  Pratite nas

  Američki vojni i obaveštajni zvaničnici upozorili su na sposobnost ruskog borbenog aviona Suhoj PAK-FA, za koje neki kažu i da je superiorniji od američkih aviona.

  Bivši šef obaveštajne službe američkog vazduhoplovstva general Dejvid Deptula rekao je prošle godine da, prema analizama koje je video, ruski borbeni avion ima sofisticiran dizajn, i da je možda čak i superiorniji od pete generacije američkih aviona.

  Suhoj T-50 PAK FA
  © Sputnik / Valeriy Melnikov

  On je istakao da je PAK-FA, zahvaljujući pokretnom repu i odličnom aerodinamičnom dizajnom, agilniji od američkog aviona F-35.

  Ruski vojni eksperti  sigurni su da je ovaj avion u svakom pogledu moćniji od američkih a aviona.

  Ruski komandant vazduhoplovnih snaga Viktor Bondarev rekao je da će Suhoj PAK-FA, takođe poznat i kao T-50, biti u mogućnosti da se suprotstavi američkim avionima pete generacije F-22 i F-35.

  Pored toga što je sposobana da leti nadzvučnom brzinom, ovaj borbeni avion ima i druge, još važnije karakteristike kao što su nevidljivost za radare, sposobnost da nosi moćna oružja i i veliku pokretljivost.

  PAK-FA je borbeni avion sa samo jednim sedištem u kabini — prvi je operativni avion u ruskoj službi koji koristi stelt-tehnologiju, dizajniran je za superiornost u vazduhu kao i za kopneni napad.

  Suhoj PAK-FA će početi da se proizvodi sledeće godine, a njegova osnovna namena je da bude avion-presretač, dok primena inovativnoih tehnologija treba da mu obezbedi neprimetnost kod protivničkih radara i drugih senzora u toku operacija u vazdušnom prostoru

  Rusko vazduhoplovstvo najavilo je u decembru prošle godine da će proizvodnja ovog borbenog aviona početi 2016. godine, nakon završetka testiranja.

  Tagovi:
  T-50, suhoj, Amerika, upozorenje, proizvodnja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga