10:31 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Putin je rekao da će Moskva nastaviti da podržava vladu u Damasku, ističući strahovanje da će Sirija proći kao Libija i Irak ukoliko Asad ode sa vlasti.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je spreman da zatraži od svog sirijskog kolege Bašara el Asada da se angažuje u procesu političkih promena u ratom zahvaćenoj zemlji i naveo da će nastaviti da podržava svog saveznika.

  „Spremni smo da nastavimo rad sa Asadom po pitanju njegovog angažovanja u razgovorima sa ’zdravom‘ opozicijom, a u pravcu političkih reformi, što je sasvim izvodljivo“, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

  Rusija je u aprilu bila domaćin razgovora predstavnika sirijske Vlade i umerene sirijske opozicije, ali odsustvo ključnih prognanih opozicionih grupa znači da nema napretka u rešenju sirijskog konflikta.

  Putin je rekao da će Moskva nastaviti da podržava Vladu u Damasku, ističući strahovanje da će Sirija proći kao Libija i Irak ukoliko Asad ode sa vlasti.

  „Mislim da je ta naša odluka dobra i teško je da se od nas očekuje drugačiji stav“, rekao je Putin.

  On je istovremeno pozvao Zapad da učini „dodatne napore u borbi protiv apsolutnog zla“ a to je fundamentalizam Islamske države.

  U ratu u Siriji poginulo je vise od 230.000 ljudi, prema monitoring grupama, a oko polovine stanovništva pobeglo je iz svojih domova.

  Sukob je počeo 2011. godine kao miroljubiv pokret za političke promene, a prerastao je u sveopšti rat na višestrukim frontovima nakon što se Vlada brutalno obračunala sa disidentima.

  Tagovi:
  konflikt, odluka, opozicija, Vladimir Putin, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga