01:14 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 661
  Pratite nas

  Rusija će osporiti odluku Haškog suda o konfiskovanju svoje državne imovine u inostranstvu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da zemlja ne priznaje odluku tog suda, jer nije potpisnik Evropske energetske hartije.

  „Naravno, mi ćemo odgovoriti na napad. Odgovorićemo sudski. Haški sud ima svoju zonu uticaja — to su države koje su članice Evropske energetske hartije. Rusija nije“, rekao je Putin.

  Putin je podsetio da su i pre „Jukosa“ neki pokušavali da na taj način „dobiju dopunsko finansiranje“ od Rusije, ali su ta pitanja ruski pravnici uspešno rešavali.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Mihail Klimentьev

  „Koje će konkretne korake preduzeti naši pravnici, pitajte njih. Od toga ne nameravamo da pravimo tajne. Imali smo sličan incident sa kompanijom ’Noga‘. Nekoliko godina suđenja, i — pitanje je rešeno. Pretpostavljam da ćemo i u ovom slučaju delovati istim metodama“, rekao je ruski predsednik u razgovoru sa stranim novinarima u Sankt Peterburgu.

  I ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Rusija na oduzimanje imovine u inostranstvu odgovoriti istom merom.

  „Naš odgovor će biti u istoj meri. To je neizbežno. To je jedini način da se deluje u međunarodnim odnosima“, rekao je Lavrov i dodao da su u toku pokušaji da se deblokiraju računi ruskih diplomatskih institucija.

  „Nadam se da će zdrav razum prevladati, makar prema ambasadi i drugim diplomatskim institucijama da se ne bi stvorila slična situacija za ambasadu Belgije u Ruskoj Federaciji“, dodao je on    

  Na isto pitanje je danas reagovao i šef administracije ruskog predsednika Sergej Ivanov, koji je rekao da će Moskva preduzeti odgovarajuće mere da odgovori na blokiranje ruske imovine u svetu.

  Ivanov je naglasio da treba reagovati hitno i samo „recipročnim merama“:

  „Prirodno je i neizbežno da odgovarajući koraci brzo budu preduzeti“, rekao je Ivanov i dodao da Brisel i Pariz treba da budu spremni na to.

  „Da ćemo reagovati, ne sumnjam uopšte. Ja to znam, jer ipak 15 godina radim u Ministarstvu inostranih poslova“.

  Tagovi:
  haški sud, zaplena imovine, reagovanje, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga