10:55 30 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 138
  Pratite nas

  Finska je odlučila da ne dozvoli predsedniku Državne dume Rusije Sergeju Nariškinu ulazak u tu zemlju kako bi prisustvovao sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a. Iz Kremlja poručuju da je odluka o zabrani "skandalozna i neprihvatljiva“.

  Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka o zabrani ulaska Nariškinu u Finsku „skandalozna i neprihvatljiva“.    

  „To je skandalozno“, rekao je on.

  Peskov je istakao i da je Nariškin u Finsku trebalo da ide, ne kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, već zbog međunarodnog događaja — Parlamentarne skupštine OEBS-a.

  „Zabrana je za nas neprihvatljiva“, rekao je Peskov i dodao da će konačnu ocenu o tome dati rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Finske Vesa Hakinen rekao je danas da je ta zemlja odlučila da ne dozvoli predsedniku Državne dume ulazak u zemlju kako bi prisustvovao sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a, koja će biti održana od 5. do 9. jula.

  Hakinen je dodao da je Nariškinu ulazak u Finsku zabranjen, s obzirom da se nalazi na crnoj listi Evropske Unije.

  On je podsetio i da dozvolu za prisustvo na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a neće dobiti još šest članova ruske delegacije, koji se nalaze na toj listi.

  Do poslednjeg trenutka finsko Ministarstvo spoljnih poslova obavljalo je konsultacije o mogućnosti da se Nariškinu i ruskoj delegaciji u izuzetnim prilikama omogući ulazak u zemlju.

  Voće i povrće
  © Fotolia / Aleksandar Mijatovic

  „Mogu samo da potvrdim da se Nariškin nalazi među onima kojima nije dozvoljeno da uđu“. Ostale sada ne bih imenovao, ali su informacije o ljudima sa crne liste EU javne“, rekao je on.

  On je dodao i da su, pre nego što je doneta konačna odluka, održane konsultacije sa drugim zemljama članicama EU, rukovodstvom EU i OEBS-om.

  Tagovi:
  ulazak, Finska, Nariškin, OEBS, zabrana, Sergej Nariškin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga