07:04 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Savetnik zamenika predsednika Državne dume RF Radžab Satarovič Safarov izazio je očekivanje da će na današnjem samitu BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Ufi biti doneta odluka o pristupanju Irana ŠOS-u, ali i da će se ubuduće raditi na jačanju saradnje između Irana i organizacije.

  „Mislim da su ovi samiti po mnogo čemu već sada istorijski, s obzirom na to da se održavaju u jeku razmatranja najvažnijih pitanja koja se tiču mnogih država u regionu, ali i svetu“, rekao je on za Sputnjik, odgovarajući na pitanje šta očekuje od samita BRIKS-a.

  Safarov očekuje da će posle samita postati potpuno jasno da se u svetu formira novi centar moći, koji se naravno koncentriše oko BRIKS-a i ŠOS-a.

  Visoki funkcioner brazilskog Ministarstva inostranih poslova Žoze Alfredo Grasa Lima kaže da je neophodno povećati investicije, unaprediti infrastrukturu i obezbediti nove mogućnosti za razvoj biznisa u državama-članicama BRIKS-a.

  „Trebalo bi izraditi plan koji će podići našu saradnju na novi nivo. Naše zemlje imaju važnu ulogu u svetskoj ekonomiji i znatno doprinose njenom rastu. Tako da bi bilo prirodno da spremimo zajednički odgovor na izazove krize“, ističe on.

  Prema njegovim rečima, taj odgovor je stvaranje Razvojne banke, zato što u ovom trenutku Svetska banka nema toliko sredstava.

  „Trenutno pripremamo ’mapu puta‘ kako bi se naše ekonomije čvršće povezale, i da nastavimo održivi razvoj naših zemalja“, naglasio je Lima.

  Tagovi:
  ŠOS, Samit, BRIKS, analitičari
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga