13:59 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 617
  Pratite nas

  Misteriozna rupa na poluostrvu Jamal u Sibiru postala je jezero, proširivši se na 50 metara dubine. Istraživači još uvek nemaju jedinstven stav o njenom nastanku i ističu da je verovatno izazvana eksplozijama gasa.

  Gigantski ponor nalazi se nedaleko od gasnog polja „Gasproma“ na poluostrvu Jamal. Istraživači su takođe otkrili da se dodatni manji krateri pojavljuju oko njega. Celo područje nalazi se u okviru ključnog strateškog regiona nafte i gasa.

  Krater, otkriven prošle godine, postepeno se puni vodom i pretvara u jezero. Tokom protekle zime i proleća nivo vode u krateru porastao je za 10 metara, a procena naučnika je da će nastaviti da raste.

  Džinovska rupa u Sibiru
  Džinovska rupa u Sibiru

  Pojava gigantskog ponora je verovatno povezana sa termalnim gasovima, izjavio je šef grupe za istraživanje kratera u regionu Vasilij Bogojavljenski.Ranije ove godine, naučnici su precizirali da se 20 mini-kratera pojavilo oko džinovske rupe.

  Do sada su se u javnosti pojavile mnoge teorije u vezi sa nastankom misterioznih rupa, od spekulacija o NLO do uzroka izazvanih globalnim zagrevanjem.

  Džinovska rupa u Sibiru
  Džinovska rupa u Sibiru

  Ruski naučnik je prethodno upozorio da će porast temperature pokrenuti topljenje večitog leda i izbacivanje velikih količina podzemnog gasa, koji ima negativan uticaj na klimu.

  „Moramo istražiti ovaj fenomen hitno, da bi se sprečile moguće katastrofe“, rekao je Bogojavljenski u februaru.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga